Onze coach analyseert het seizoensbegin

25 sep 2024

De Challenger Pro League is vijf speeldagen ver en de poorten van de transfermarkt zijn ondertussen een drietal weken dicht. Dat vraagt om een korte analyse van onze coach. Terwijl de nazomer wordt weggedrongen door herfstachtige buien nemen we de tijd om de seizoensstart te evalueren.

Coach, we zijn 5 speeldagen ver en zitten hier met 10 op 15. Zit hier een tevreden coach voor mij?

10 op 15 is een mooi begin. Zeker als je in het begin maar 1 op 6 haalt en nadien 3 overwinningen verzamelt, dan is dat een reeksje dat deugd doet. Ik ben vooral blij en tevreden over de progressie die we als team hebben gemaakt. Zowel op als naast het veld zie je dingen groeien en dat stemt mij als coach positief. Als we elke week deze lijn kunnen doortrekken, dan denk ik dat we tevreden kunnen zijn. Al moeten we ook beseffen dat dit af en toe wel eens met ups en downs zal gepaard gaan.

Welke positieve punten neem je mee en bij welke verbeterpunten ligt er nog extra focus?

Laat me beginnen met een van onze werkpunten, volgens mij moeten we nog meer (grote) kansen creëren in een wedstrijd. Wanneer je kijkt naar onze positieve punten denk ik dat je kan stellen dat onze teamspirit en inzet enorm zijn gestegen. Op de grasmat zelf merk je dat ons voetballend vermogen en de rust aan de bal ook naar een hoger niveau is getild. Dat zijn enerzijds punten waardoor je meer controle kan hebben over een wedstrijd en waarmee je anderzijds op lange termijn mogelijks hoog kan meedraaien in deze competitie.

Er heerst duidelijk vertrouwen in het voetbal. Nu is het zaak dat overmoedigheid niet de bovenhand neemt?

Er heerst inderdaad vertrouwen, en dat voel ik als coach in alle geledingen van deze club. Zowel bij de supporters, de businesspartners, het bestuur als de spelersgroep voel je die toename van vertrouwen. Natuurlijk is dat gevoel het meest aanwezig binnen die spelersgroep omdat zij het moeten vertalen op het veld en elkaar daar het best moeten aanvoelen. Een snelle blik op de tabellen leert ons wel om realistisch te blijven. Van de laatste 3 wedstrijden hebben we telkens een team bekampt die geklasseerd is bij de laatste 6. Voor ons zijn deze wedstrijden een must-win, dus is die 9 op 9 ergens normaal. Ik wil het vooral de komende weken eens zien tegen tegenstanders die hoger geklasseerd staan.

We zijn uberhaupt nog maar 5 wedstrijden ver en realisme leert me dat er wel progressie is, maar dat we hard zullen moeten blijven werken. We zullen onze focus elke week opnieuw moeten vasthouden zodat we niks aan het toeval overlaten. Met RSCA Futures en Club NXT wachten er ons nu twee lastige opdrachten op vlak van ingesteldheid en motivatie. Ik wil nu zien hoe deze groep daar mee zal omgaan. Onze focus zal nog iets scherper moeten zijn om deze affiches eveneens tot een goed einde te brengen.

Het is en blijft een lastige reeks en alle ploegen staan in elkaars buurt. Verwacht je opnieuw een spannende competitie?

Ik verwacht inderdaad opnieuw een spannende competitie. Mijn mening is dat RWDM op dit moment iets sterker is dan de rest. Ze hebben een mooi geheel met ook wel wat kwaliteit op de bank. Tussen plaats 2 en plaats 8 verwacht ik dat alles dicht bij elkaar zal liggen. Zoals ik al zei, ben ik benieuwd naar onze resultaten tegen teams die mee zullen draaien aan de top. Ik hoor overal heel wat positiviteit. Dat is mooi meegenomen, maar het is mijn taak om iedereen met de voetjes op de grond te houden. We moeten realistisch blijven en hebben wel nog wat werk voor de boeg als we verder willen meedraaien aan de top. We willen heel graag overgaan, en dat blijft onze ambitie. Ik zei altijd dat maart een cruciale maand wordt en dan kunnen we kijken of we onze ambitie mogen of moeten bijstellen.